RULLENDE ENGLE EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD KAUNAS 2022 LITAUEN 2021-2022

i 2022 overtager Litauens næststørste by, Kaunas, titlen som Europæisk Kulturhovedstad. I den anledning vil årene op til den store kulmination i 2022 byde på et tætpakket og inspirerende program med forskellige kunstneriske og kulturelle initiativer og projekter. Marit Benthe Norheim er inviteret til at bidrage til projektet med en række kunstneriske aktiviteter. Resultatet er blevet et kunstprojekt, der både, på den ene side, bygger på Kaunas-regionens særegne historie, identitet og behov, og også på den anden side, vil byde op til fornyet reflektion og dialog og tilføre området kunstnerisk, nordisk input.

De Rullende Engle bliver i Linksmakalnis året rundt 2021-2022, hvor de vil rejse rundt i området og besøge og indtage torve og byer, hvor de vil fortælle lokalbefolkningen og gæsterne englehistorier og være med til at varme Linksmakalnis op til Kaunus 2022.

Linksmakalnis startede som et tysk-ejet palæ, der blev til en landsby, for derefter at forvandle sig til en hemmelig militærby under den sovjetiske besættelse og er nu – efter de russiske soldater trak sig tilbage i 1993 – en lille by uden en fast lokal identitet og fuld af fortidens skygger.

"Projektet har til formål at skabe en unik kunstoplevelse af høj kunstnerisk kvalitet som;
Genererer indsigt i og byder op til refleksion over Linksmakalnis’ historie, værdier
og identitet. Tager udgangspunkt i Linksmakalnis’ og Kaunas’ behov for nyt kunstnerisk input og fornyelse og inviterer til dialog og udveksling ud over både landsbyens og Litauens grænser. Inddrager Kaunas-distriktets beboere direkte i kunstoplevelsen og skaber sammenhold og fællesskab på tværs af sociale skel. Og udgør et dansk/nordisk bidrag til programmet for Kaunas som Europæisk Kulturhovedstad i 2022."

The Danish Cultural Institute in Estonia, Latvia and Lithuania

Overrækkelse af skulpturen Smilets Engel, lavet til englemuseet i Linksmakalnis 1/10-22
En skulptur af Marit Benthe Norheim med indlagt musik af komponist Tonje T.S. Norheim

Siden september 2021 har min installation med titlen Rullende Engle, bestående af 15 skulpturelle mobile engle, (modelleret i beton over brugte skraldespande) opholdt sig i Linksmakalnis. De er blevet brugt af en nutidig cirkusgruppe, der har skubbet og trukket dem gennem Linksmakalnis og Kaunas by.
Ud over at bringe flokken af Rullende Engle, blev jeg også bedt om at skabe en engel specifikt til den lille by Linksmakalnis, som skulle blive der permanent.

Skulpturen blev overrakt den 1. oktober i Linksmakalnis med taler af byens borgmester, tre repræsentanter fra Den Europæiske Kulturhovedstad Kaunas22, repræsentant fra Det Danske Kulturinstitut og kunstneren Marit Benthe Norheim. Der var også en overdragelsesforestilling af Džiugas Kunsmanas og Sigrid N. Ørntoft, akkompagneret af musikken til Smilets Engel og en koncert af lokale musikere.

I 1995 deltog jeg i en udstilling på Ciurlionis Museet i Kaunas, hvor jeg købte en brochure om den litauiske folkekunstner og børnebogsforfatter Stasė Samulevičienė. Denne kvinde modtog i 1977 "Smilets orden", som blev givet til mennesker, der havde vist stor medfølelse over for børn.
Jeg fandt hæftet om hende med titlen Smile – og besluttede, at denne lille by havde brug for den energi, som jeg fandt i historien om Samulevičienė. Englen til Linksmakalnis er derfor et symbolsk portræt af denne kvinde, hvor jeg har forsøgt at få et smil frem uden sentimentale eller skræmmende konnotationer.
Stasé Samulevičienė lavede små fluffy væsner, som også illustrerede hendes historier. Som et arrangement til åbningsceremonien havde jeg samlet brugte bamser fra Danmark og sat dem fast på mit kostume med sikkerhedsnåle. 

I min tale forklarede jeg tilhørerne, at disse skabninger havde mistet deres elskede, og inviterede dem til at vælge en fra min krop, hvis de lovede at give dem fornyet kærlighed – i Stasés og Smilets Engels ånd.

”Skulpturen er lavet i Norheims ikoniske gargoyle-lignende design
og af bæredygtige materialer.
Den kombinerede inspiration fra litauiske religiøse og folkloristiske kunsttraditioner samt fra minimalismen og seriøsiteten forbundet med nordisk design og kunst. Således fremviser den nordisk kunst på en måde, der er meningsfuld for lokale litauiske traditioner”

*Citat fra Amalie Sørensen, på Det Danske Kulturinstitut.

Musikken i skulpturen er lavet af komponisten Tonje T.S. Norheim. Her er hendes beskrivelse: “Komponisten til de 18 tidligere Rolling Angels; Geir Johnson døde tragisk og uventet sidste år, og jeg blev bedt om at påtage mig kompositionen til den nye tilføjelse til de 18 mobile skulpturer (musik installeret inde i skulpturen). Blandt forsøget på at fange skønheden og melankolien i Linksmakalnis under denne skulpturs smil, inkorporerede jeg mikroprøver af Geir Johnsons tidligere korværk (revet mere og mere fra hinanden, indtil mindre genkendes eller endda høres mod slutningen). Jeg havde også glæde af at efterligne hans elektronisk producerede engle-scapes (tidligere efterlignede insektlyde) ved hjælp af en klassisk 303, der understreger de mange anvendelser af et smil og sikker nysgerrighed i hendes udtryk. Angel Of Smiles vil blive permanent i Linksmakalnis i Kaunas-regionen, hvor hun vil blive flyttet til et nyt sted hver måned for at hjælpe hende med at fortsætte med at sprede sit eksistentielle smil til folk der."

LINKSMAKALNIS 01.10.22: 

”For nogle år siden skabte koreografen Roberto Magro (Spanien) sammen med lokalsamfundet det nutidige stedspecifikke nycirkusprojekt Radio Angels.
i en by, hvor mørket længe havde hersket, blev figuren af ​​en engel et symbol på åndelig vækkelse.
Lokale børn var meget aktivt involveret i projektet. For mange af dem blev deres deltagelse i projektet den mest mindeværdige livsbegivenhed.
Dette samarbejde fortsætter, og emnerne nycirkus, engle og fællesskab er blevet implementeret i de sidste år af Den Europæiske Kulturhovedstad.
Vi synes, at kunstneren Marit Benthe Norheims Rolling Angels-projekt bidrog meget meningsfuldt til dette projekt i Linksmakalnis.
Det berører de samme emner og de samme værdier, som er relevante for vores projekt: - Fællesskab, fredelig sameksistens og søgen efter mening
I disse svære tider. Og selvfølgelig symbolet på engel".

Kaunas 2022 program “Memory Office” kurator dr. Daiva Citvarienė

SMILE

- en mobil skulptur som et symbolsk portræt af Stasé Samuleviciené.

Et nyt værk til Linksmakanis´s Englemuseum, Litauen, med specialkomponeret elektronisk musik af komponist Tonje T. S. Norheim, indkorporeret i skulpturen 

Se i gangværende arbejde med skulpturen

CITYTELLING FESTIVAL KAUNAS OKT21: På festivalens første dag Rullende Engle ind i byens centrale gade i Kaunas.

Next week we are opening a CityTelling Festival, and angels will be part of two performances. One of them will be at the opening day of the festival (7th of October), they will form a procession on the main street in Kaunas Laisvės alvenue. On the 9th of October they will be part of the performance in Linksmakalnis: https://istorijufestivalis.eu/en/#programme

dr. Daiva Citvarienė, Curator, program “Memory Office“ I Kuratorė, programa „Atminties biuras“, Kaunas – European Capital of Culture 2022 I Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022

7. OKTOBER 2021

9. OKTOBER

Rullende Engle trilles igennem landsbyen Linksmakalnis uden for Kaunas, sammen med et internationalt team af kunstnere i en nutidig cirkusforestilling "Radio Angels: Arrival".

5. september 2021

ENGLE I MENNESKELIG STØRRELSE BOSATTE SIG I DEN TIDLIGERE HEMMELIGE MILITÆRBY.

 www.15min.it, Litauisk nyhedssite (dansk oversættelse)

LInk til artiklen

An interview of Marit Benthe Norheim by Lina Kukyté, from KAUNAS2022 team

How did Lithuania discover you and how did you discover Lithuania?

Dr. Daiva Citvarienė Curator, for the program “Memory Office“ was in Dresden in February
2020 to do a talk about Kaunas22 in a seminar related to the 75th commemoration of the bombing of Dresden. When she saw my Rolling Angels, she said that she suddenly understood the deeper reason for her to come to Dresden; to bring the Rolling Angels to Linksmakalnis!

"I hope that by making and doing art projects that are so unexpected, people will have to use their associations and share experiences in the public space that makes them have to relate to each other in different ways than they normally do."

Marit Benthe Norheim

Læs hele interviewet

kaunas2022

 

 

 

Projektet er støttet af: The Danish Cultural Institute in Estonia, Latvia and Lithuania