Seminaret er gratis og støtte af KulturKANtens projektgruppe for Sund med Kultur – puljen til mindre projekter (Nordjylland). Projektet er en del af Marit Benthe Norheim’s overordnede kunstneriske projekt ”Hyldest til sårbarheden” skabt sammen med Tonje Terese Norheim, der lider af Myalgisk Encephalomyelitis (ME)
Om håbets nødvendighed og kunstens potentiale i helbredelsesprocesser og i formidling af sygdomsoplevelser.
Hvad kan kronisk og ofte usynligt syge som dem, der lider af ME, den udbredte sygdom i nerve-, immun- og hormonsystem, og andre kroniske sygdomme lære os, nu vi går ind i en årrække med langtidsvirkninger af Covid-19, Long-Covid?
Et tilbud til ansatte i sundhedssektoren, socialvæsenet, politikere, kunstnere, ME-syge og pårørende.
STED: Skulpturværkstederne på Stenshede, Houenvej 52, Mygdal, 9800 Hjørring 22. april 2022 kl. 10 - 16
Billedkunstner Marit Benthe Norheim www.norheim.dk, og hendes datter, komponist Tonje Terese Norheim www.mirrorship.com
inviterer til præsentation af kunstneriske projekter og seminar.
Download fuld program
RESUME FRA SEMINARIET
"Every Blue"
The sunshine of tomorrow
keeps me warm
That I’ll shine tomorrow
gets me through the storm
Cause I remember the light
(Lyrics by TT 2020)
PROGRAM:
KAFFE OG VELKOMST med introduktion ved Marit Benthe Norheim rundt "Hyldest til Sårbarheden".
PANELDEBAT "Fokus på alvorligheden af udfordringerne som ME-syge og deres pårørende møder i dag".
Introduktion Journalist Charlotte Rørth, moderator.
Paneldeltagere: Kim Varming, immunolog, fhv. overlæge. Louise Schelde Fredriksen, Jurist, cand.jur. og Lektor i jura. Jens Tofting, pårørende, fhv. medlem af ME-Foreningens bestyrelse
FROKOST
OMVISNING i billedkunstner Marit Benthe Norheims værksted med fokus på samarbejdsprojekter med hendes ME-ramte datter, komponisten Tonje Terese. Se skulpturer, tegninger, hør musik og oplev kunstens sprog formidlet af ME-ramte og pårørende.
PANELDEBAT ”Håbets nødvendighed og kunstens potentiale i helbredelsesprocesser og i formidling af sygdomsoplevelser”
Introduktion Journalist Charlotte Rørth, moderator
Paneldeltagere: Per Thorgaard, overlæge, Aalborg Universitetshospital. Else Marie Bukdahl, dr. phil. fhv. rektor, Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Antje Gimmler, professor, leder af Center for Anvendt Filosofi, Aalborg Universitet.
Afrundende debat med deltagelse af publikum: Hvad gør vi, så Nordjylland kan give verden unik viden om, hvad kunst og kultur kan gøre af forskel for mennesker, der er ramt af sygdom?
Seminaret blev afholdt den 22. april 2022, i mit atelier i Mygdal, Hjørring Kommune. Atelieret var ryddet og rengjort til formålet, med opstilling af kunstværk der kunne vises og fortælles om, mens man var siddende, af hensyn til at det kunne være svært for de sygeste at bevæge sig i rummet som en flok.
Vi fulgte det opsatte program for dagen, hvor journalist og forfatter Charlotte Rørth modererede på en smuk måde. Både i at give opmærksomhed til de 40 fremmødte, til oplægsholdere og til tiden.
Jeg fortalte først om min baggrund som pårørende til en ME-syg datter, som også er komponist og om vores samarbejdsprojekter rundt hendes musik og mine skulpturer. Jeg har givet titlen ”Håbets Heltinde” til et symbolsk portræt af hende, fordi Tonje igennem mange år har været i stand til at tænde håbet, både hos sig selv, sin kæreste og hendes øvrige familie – om at hun – symboliseret som en havfrue, nok skal komme op fra havets bund. Igen og Igen.
Tonje var for syg til at deltage fysisk på seminaret, men var med på zoom. Jeg startede vores fælles oplæg med at læse hendes sangtekst ”Every Blue”, som var på væggen i udstillingen af vores fælles værker, hvor man også kunne høre lidt fra hendes kompositioner.
Den første del af programmet "Fokus på alvorligheden af udfordringerne som ME-syge og deres pårørende møder i dag" fortsatte med immunolog Kim Varmings beskrivelse af sygdommen ME og hvor man står i forskningen og behandlingen af denne diagnosen. Flere af de pårørende der var til stede fik svar på tiltrængte spørgsmål. Tidligere medlem af en ME forening i Jylland, Jens Tofting, gift med en ME ramt, fortalte fra sit ståsted. Og Martin Byrial, Tonjes kæreste læste op en tilsendt tekst fra jurist Louise Schelde Frederiksens nyeste bog ”Dem vi ikke taler nok om”, der gav eksempler på hvor kompliceret og uoverskueligt systemet er blevet. Hun var desværre forhindret i sidste øjeblik i at deltage selv, på grund af deltagelse i samråd med beskæftigelsesministeren i Folketinget.
Den anden del af programmet: ”Håbets nødvendighed og kunstens potentiale i helbredelsesprocesser og i formidling af sygdomsoplevelser”, startede med musik og en mere dybdegående fortælling om Tonjes og mine fælles værker og det overordnede projekt ”Hyldest til Sårbarheden” med dets mange delelementer. Overlæge Per Thorgaard ved Aalborg Universitetshospital holdt et indlæg hvor han byggede videre på Kim Varmings fremlæggelse af sværhedsgraden af ME diagnosen og bekræftede manglen på forståelsen for denne sygdomsgruppe. Han snakkede også om kunstens muligheder for hjælp til at formidle og udholde. Else Marie Bukdahl, dr. phil. fhv. rektor for Det Kongelige Danske Kunstakademi, holdt et smukt oplæg om hvad kunsten kan, som intet andet kan. Antje Gimmler, professor og leder af Center for Anvendt Filosofi ved Aalborg Universitet, holdt et stærkt indlæg om retten til håb og hvordan håb kræver handling.
august 2022, Marit Benthe Norheim
DOWNLOAD
- Oplæg af Filosof Antje Gimmler til seminariet Langtidsbærere af håb 22-04-2022
- Oplæg af Kunsthistoriker Else Marie Bukdahl til seminariet Langtidsbærere af håb 22-04-2022
- Oplæg af Jurist Louise Schelde Fredriksen, til seminariet Langtidsbærere af håb 22-04-2022
- "Every Blue" Lyrics af komponist Tonje Terese
- Udbytte af seminariet af Marit Benthe Norheim
- Kræftsyg, flygtning, hjertepatient, ramt af PTSD eller ME?, af journalist Charlotte Rørth