CAMPINGKVINDER, 2008


 LAVET TIL STAVANGER EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD 2008 

-en rullende skulpturel installation af Marit Benthe Norheim med inkorporeret musik af komponist Geir Johnson

Projektet er skabt i forbindelse med den Europæiske Kulturhovedstad Stavanger2008, og er et fem-fasseteret kvindeportræt.

ER ET AF KUNSTNER MARIT BENTHE NORHEIMS HOVEDVÆRKER. HER ER TALE OM ET POETISK VÆRK SKABT I BETON, DER UDFORDRER DE KVINDELIGE ARKETYPER I ET FEMINISTISK FORMSPROG OG LÆGGER PÅ DEN MÅDE OP TIL BÅDE PROVOKATION, FORDYBELSE OG REFLEKSION.

Kunstinstallationen er et åbent værk, som publikum gerne må gå ind i og lytte til musik af komponist Geir Johnson, som er skabt til Campingkvinderne. Tanken er, at værket på den måde skal favne og vise forskellighed, som vi alle kan og skal lære af.

Den bærende idé og samtidigt den indre armering til opbygning af betonskulpturerne, er funktionelle campingvogne, fra tresserne og halvfjerdserne. De indre rum er bearbejdet på forskellige måder, både visuelt og med musik: Flygtningekvinden er fyldt med porcelænsrelief om det at flygte, lavet af børn og flygtningekvinder i samarbejde. Bruden og Campingmama er tapetseret med indsamlede fotos, fra hhv. bryllup og camping. Jomfru Maria optræder som beskytter og bærer af smerte, mens Sirenen er den ambivalente frister og forfører.

Skulpturerne er i kørbar stand, de ankommer bag hver sin bil og har været på lange campingture i Norge, Danmark og på Island.

 

CAMPINGKVINDER KØRES TIL VINTERHI PÅ GJORSLEV SLOT PÅ STEVNS 

 

KAREN BLIXEN MUSEUM RUNGSTEDLUND

CAMPINGKVINDER EN DEL AF GOLDEN DAYS QUEENS 02.09-31.10 2022

 

6/9 2022 CAMPINGKVINDER OPSTILLET I MUSEUMS HAVEN PÅ RUNGSTEDLUND. OG BENTHE NORHEIM DER AFHOLDER EN WORKSHOP FOR SKOLEELEVER.

31/8 - 1-9 2022 MED HJÆLP FRA 12 FRIVILLIGE CHAFFØRER BLEV CAMPINGKVINDERNE KØRT AFSTED MED 30 KMT TIL KAREN BLIXEN MUSEET I RUNGSTEDLUND HVOR DE FIK EN FLOT MODTAGELSE AF SKOLEELEVER OG FLAG. DE SKAL UDSTILLES  I MUSEUMS HAVEN FREM TIL 30/11. SE BILLEDER FRA TUREN FRA MYGDAL TIL RUNGSTED.

Vognene kører afsted fra Mygdal mod Rungstedlund den 31/8 tidlig morgen. Hvis i har lyst til at vinke til os, og opleve kvinderne på vejen kan i se køreruten HER

Campingkvinderne vil være udstillet i Karen Blixen Museums have, Rungstedlund fra den 2/9-31/10, hvor de er en del af QUEENS Golden Days Festivalen.

ÅBNINGSRECEPTION DEN 6. SEPTEMBER FRA 16:00-17:30

 - Velkomst v/museumsdirektør Elisabeth Nøjgaard
- Om Campingkvinder v/professor Lone Dirckinck-Holmfeld
- Billedkunstner Marit Benthe Norheim
- Åbning af udstillingen v/kurator Louise Estrup

ALLE ER VELKOMNE. Tilmelding er nødvendig, da der er begrænsede pladser. Tilmeld på mail til, info@blixen.dk  eller mbnorheim@gmail.com.

 

Karen Blixen Museum Rungstedlund er i år partner på Golden Days-festivalen QUEENS, som i anledning af Dronningens 50 års regeringsjubilæum hylder 50 markante kvinder i Danmarks historie, de første og de største. Karen Blixen skabte verdenshistorie med sin litteratur og livshistorie og er i dag en markant foregangskvinde og derfor oplagt blandt de kvinder, som hyldes på QUEENS.

QUEENS åbner på Kongens Nytorv den 2. september 2022 med opstilling af 50 tomme statue-sokler som symbol på de mange enestående kvinder, der aldrig fik en statue på trods af deres bedrifter. Karen Blixen-soklen flytter herefter til Rungstedlund fra den 13. til den18. september 2022, hvor festivalen fortsætter i Karen Blixens have.

På festivalen hylder vi Karen Blixen som en af de i alt 50 queens og sætter samtidig fokus på nogle af vor tids ukronede dronninger og deres fortællinger. Det gør vi igennem et stort program, som afvikles i hele festivalperioden og resten af efteråret.

 https://blixen.dk/campingkvinder-queens-og-diversitet

20. november 2018. Aalborg Universitetsforlag fejrede 40 års jubilæum. Det blev fejret med gæster og jubilæumskage med nogle af deres flotte bøger.. der i blandt bogen om Campingkvinder

6. september

Lancering af smuk bog om Campingkvinder

Den sanselige udfordring – Campingkvinderne mellem kunst og videnskab.
Bogen præsenterer bidrag af både kunstnere og forskere, som bevæger sig på en udforskende og eksperimenterende måde i spændingsfeltet mellem kunst og videnskab. Ud fra kunsthistoriske, filosofiske, pædagogiske og samfundsvidenskabelige perspektiver bliver de fem mobile skulpturer Campingkvinderne, som er skabt af den norske billedkunstner Marit Benthe Norheim, til et eksperimentarium for undersøgelsen af den sanselige udfordring, som disse rullende skulpturer stiller overfor os. Interaktionen med Campingkvinderne igangsætter en erfaringsproces hos de besøgende, som forbinder erindringer, sanseerfaringer og egne livserfaringer med muligheden for at sætte sig ind i et andet menneskets erfaringer.
 
Bogen blev lanceret den 6.9.2018, hvor Center for Anvendt Filosofi, Institut for Læring og Filosofi inviterede til reception på  Aalborg Universitet, for alle interessede. Til receptionen var der indlæg af Antje Gimmler/Tatiana Chemi: Velkomst og indledning. Marit Benthe Norheim: Om Campingkvinderne – ide og proces. Ann-Dorte Christensen: Refleksioner om kunst og videnskab. Geir Johnson: Musik til Campingkvinderne. Musisk indslag: ”Sirene” sunget af Siri Torjesen.

To af bogens forfattere, Robin May Schott og Antje Gimmler medvirkede i radioudsendelsen Supertanker, en rigtig kvinde, på DR1 den 25. september 2018. En udsendelse om hvad kvindelighed og kvindens stemme er – i forlængelse af Den Sanselige Udfordring. HØR UDSENDELSEN HER

FRA DEN 24. JUNI - 2. JULI 2017 VAR CAMPINGKVINDERNE OG RULLENDE ENGLE EN DEL AF VESTFOLDSPILLENE 2017 I NORGE. Her var de med til den store åbning den 24. juni. Hvorefter de drog på turne i Vestfold Fylkekommune, og besøgte: Tønsberg Kulturtorget, Åsgårdstrand brygga, Holmestrand Jernbanestasjonenen, Svelvik fossekleiva, Horten vollane og Sandefjord Kirkeparken

 

3. maj 2017. Campingkvinder køres hjem til Mygdal efter udstillingen på Kvindemuseet i Aarhus. Endnu engang havde vi nogle søde frivillige som hjalp med turen. 

Campingkvinder på på vej fra Mygdal til Kvindemuseet i Aarhus hvor de skal stå foran domkirken fra den 21/1 - 23/4 2017, samtidig med Marit Benthe Norheim har udstillingen "Mit skib er ladet med minder" på Kvindemuseet

CAMPINGKVINDER PÅ RØNNEBÆKS HOLM I NÆSTVED


Fredag den 15. maj 2015 er der fernisering på udstilllingen af Campingkvinder, hos Rønnebæks Holm i Næstved

Det bliver en festlig fernisering, hvor frivillige fra Rønnebæksholms Venneforening kører de fem værker fra København til Næstved, og hvor deres ankomst til Rønnebæksholm fejres med åbningstale af tidligere rektor på Det Kongelige Danske Kunstakademi Else Marie Bukdahl og velkomst af leder Dina Vester Feilberg og bestyrelsesformand i Rønnebæksholms Venneforening Peter Stevnhoved.

Udstillingen med Campingkvinderne kunne ikke falde på et bedre tidspunkt end i 100-året for indførslen af kvinders stemmeret, som markeres i hele Næstved og særligt på Rønnebæksholm, hvor historien om den begavede og kyndige godsfrue Marie Toft, der styrede godset i midten af 1800-tallet, stadig står som inspiration for stedets kulturelle aktiviteter.

Campingkvinderne kan opleves på Rønnebæksholm frem til september 2015 og der er gratis adgang til udstillingen, som er støttet af Spar Nord Fonden

http://roennebaeksholm.dk/

Link til TV-udsendelse fra TV-øst fra turen med Campingkvinderne fra København til Næstved

CAMPING 2014

Campingkvinder deltager i Science in the city festivalen i København fra den 21-26. juni. Læs mere om arrangentet HER 

 

29 JANUAR 2014 - CAMPINGKVINDER VINDER ARTBEATPRISEN 2014
Vinderen af kulturformidlingsprisen Artbeat Prisen 2014 er Marit Benthe Norheim, der er kvinden bag kunstprojektet Campingkvinder, som på fortræffelig vis har demonstreret kulturel nytænkning relation til både kvalitet i værk såvel som formidlingen heraf.
Kulturminister Marianne Jelved overrakte prisen ved ceremonien, som blev afholdt på Husets Teater. Læs mere om artbeat prisen HER

Campingkvinder foran Aalborg Universitet i sydhavnen, København hvor de stod det meste af 2014

Overrækkelse af ArtBeat prisen 2014

Se pressemeddelelsen for Artbeatprisen

CAMPING 2013

Fra den 10. marts - 26. marts var de udstillet foran Randers Kunstmuseum til kulturdage. Derfra fortsatte de til Påskeudstilling Herregården Bratskov i Brovst fra den 27. marts til 1. april.
Herefter var de hjemme i Mygdal en kort tur for at klargøres til Deres nye fastliggerplads fra den. 30. april på Aalborg Universitet.
Herfra blev de hentet og kørt til Aalborg Kongres og Kultur Center hvor de var en del af Kirkedage i Aalborg fra den 9.-12. maj
Den 28. maj til den 29. maj 2013 kørte Campingkaravanen fra Mygdal i Vendsyssel til Sydhavn i København.
Campingkvinder var med til åbningen af reCreate, et globalt forskningscenter på Aalborg Universitet København i Sydhavnen, den 31. maj. Hvorefter de stod ved Universitetet sommerne over.
Efter en sommer på sydhavnen, var der bud efter Campingkvinderne på Mors. Her var de en del af Kulturmødet Mors 2013 fra den 22-24 august, hvor de stod opstillet rundt i Nykøbing Mors på en kulturrute, der via fodspor bragte gæsterne rundt på en kulturel oplevelsestur.
Efter udstillingen på Mors gik turen videre til Aalborg, hvor de var en del af IMAGE FESTIVALEN fra den 30 august til den 7. september. På IMAGE FESTIVAL 2013 kan danskerne møde kunstnere, der inspirerer og skaber markante forandringer i og undenfor de lande, de lever i. med en god blanding af viden, kunst og underholdning stræber festivalen efter at give et originalt indbllik i livet og kunsten i dele af verden, danskerne sjældent hører om. Vi skaber rum for fordybelse, dialog og fest og rig mulighed for at møde stærke kunstneriske eksponenter fra store dele af verden. Her var campingkvinder også udgangspunkt for et seminar med titlen: Perspectives on feminist strategies: Thought, bodies and movement.
Herefter gik turen igen til Sjælland. Hvor de skulle være med til at skabe opmærksomhed om den kommende event ved indvielsen af LIV&LYS i Søndermarken. I perioden fra den 17-30 september befandt de sig på Frederiksberg. Største del af tiden var de samlet på springvandsplænen foran Frederiksberg Slot. Men de var også opstillet, en og en, rundt i byrummet omkring Frederiksberg for at skabe opmærksomhed om LIV&LYS i Søndermarken, hvor Marit Benthe Norheim b.la. stod bag genskabelsen af Kildegrotten.
Efter Frederiksberg blev Campingkvinderne kørt tilbage til Aalborg Universitet, ReCreate Sydhavnen, København hvor de skal stå til fornøjelse for alle vinteren over.

Campingkvinder på Frederiksberg som en del af LYS&LIV i Søndermarken, fra den 17-30 september. Her opstillet på springvandsplænen foran Frederiksberg Slot

Campingkvinder til Kulturmødet Mors 2013, fra den 22 - 24 august 2013

Campingkvinder hos Aalborg Universitet Sydhavnen, København fra 29. maj til 15. juni

CAMPINGKVINDERNE FLYTTER TIL AALBORG UNIVERSITET

Aalborg Universitet Det Humanistiske Fakultet har pr. 30 april 2013, overtaget Campingkvinder, Marit Benthe Norheim står stadig for organisering af campingture og visninger.

De vil have fast plads på plænen foran Kroghstæde 3, 9000 Aalborg, og køre ud herfra til udstillinger og visninger.

 

"Indkøbet af Campingkvinder er en markering af, at Det Humanistiske Fakultet ønsker at styrke samspillet mellem kunst og videnskabelse. Det hænger sammen med, at kunst rammer os i vores følelser og erfaringer og udfordrer vores forståelser, samtidig med at den gør os usikker på, hvad vi ved, og får os til at tænke endnu engang. Alt dette skal være en naturlig del af universitetets praksis."

Lone Dirckinck-Holmfeld
Dekan, Det Humanistiske Fakultet

Else Marie Bukdahls tale ved ferniseringen på Aalborg Universitet den 30. april, 2013

Marit Benthe Norheims tale ved ferniseringen på Aalborg Universitet den 30. april, 2013

Invitationen til ferniseringen og seminaret på Aalborg Universitet den 30. april 2013

Campingkvinder til Kirkedage Aalborg 9.-12. maj 2013

Campingkvinder til Randers Kunstmuseum 10.-26. marts 2013

CAMPING 2010-2011

Sommeren 2010  kørte Campingkvinderne til Skagen Odde Natur og Kulturcenter og tilbragte resten af året der, efter at Bruden var kommet hjem fra en periode på Historiske Museum i Vendsyssel.
Foråret 2011, rejste Jomfru Maria til et præstestævne på Djursland, mens Sirenen var med de Rullende engle til en performance i Holstebro med Odin teateret.
Resten af sommeren 2011 var alle 5 Campingkvinder udstillet ved Hirtshals Fyr.

CAMPING 2009

I 2009 har campingkvinderne bla. været  på Island i maj, som en del af Reykjavik Arts Festival. Her blev de kørt fra Mygdal til Århus for at blive fragtet på containerskib til Island. Det blev en 2 dages tur til Århus med bla. stop i Sæby og ved Aros i Århus.
Derefter blev campingkvinderne vist på Silkeborg Bad Kunstcenter, i forbindelse med udstillingen Exile. 
Derfra rejste 3 af Campingkvinderne til Slettnes fyr i  Gamvik, Finnmark Norge for at tage del i Kulturdugnaden i august, mens de sidste to blev tilbage på Silkeborg Bad.
I september 2009, besøgte projektet Musikhuset og Kunstmuseet Aros, Århus. Det nye kunstmuseum Heart i Herning og Musikteateret i Holstebro i Danmark, der blev Campingkvinderne bl.a. præsenteret for 150 europæiske kulturledere i forbindelse med et internationalt seminar arrangeret af Århus, som arbejder frem mod at blive Kulturhovedstad 2017.

2 dages tur fra Mygdal til Aarhus, med stop i Sæby og ved Aros for at få fragtet campingkvinderne på containerskib til Reykjavik Arts Festival på Island

Campingkvinderne vises på Silkeborg Bad Kunstcenter, til udstillingen Exile. Derfra rejste 3 af Campingkvinderne til Slettnes fyr i  Gamvik, Finnmark Norge for at tage del i Kulturdugnaden i august, mens de sidste to blev tilbage på Silkeborg Bad.

"Ud i det blå" Åbningstale Campingkvinder v/Exile udstillingen Silkeborg Bad Kunstcenter, af Elsebeth Gerner Nielsen

Musikhuset og Kunstmuseet Aros, Århus. Det nye kunstmuseum Heart i Herning og Musikteateret i Holstebro i Danmark

CAMPINGTUR 2008

Campingkvindernes første rejse på egne hjul, fra Mygdal i Vendsyssel, Danmark , til Stavanger Kulturhovedstad2008 blev en 4 dages tur,  planlagt som en slags happening, med stop mange steder langs ruten, hvor vi åbnede dørene, så tilfældig forbipasserende kunne entre kvinderne. Vi stoppede i byer, flere danske strande og på flere campingpladser.
Vi havde 5 frivillige chauffører, og passagererne var i tillæg til kunstneren og komponisten kulturpersonligheder fra Danmark og Norge, samt håndværkere og støttespillere som havde været med i processen og udførelsen af projektet.
Campingturen blev en smagsprøve på hvad disse skulpturer kan, ved at bringe kunsten ud til steder og folk som ikke vanligvis forholder sig til kunst. Den gruppe af mennesker som var med på rejsen indeholdt også flere af de bedste kulturformidlere vi har i Danmark og Norge. bl.a. den danske tidligere kulturminister  Elsebeth Gerner Nielsen, som nu er leder af Designskolen, Else Marie Bukdahl, som er ”the grand old lady” i Dansk kunstliv; Dr. phil og tidl. rektor i 20 år, for det Kongelige danske Kunstakademi og forfatter for en uendelig række af kunstbøger og artikler etc. Norske Jorunn Veiteberg også Dr. phil. og professor på Kunsthøjskolen i Bergen, bosat i København, var også med. 
Vores campingaftner og stop undervejs på rejsen, gav tilskuerne mulighed for at komme ind i vognene, høre musikken og komme i samtale med ”campisterne”.

PROCESSEN

BESKRIVELSER MM.